Entä jos ”hype” vedyn ympärillä katoaa?

Vaikka sähkö etenee yhä enemmän, vetyakennon teoreettinen kehitys on hitaampaa kuin litiumioniakkujen. Vaikka vetyä sisältäviä hankkeita on yhä enemmän, demokratisoituminen voi vaatia hallituksilta toimia. Muuten tämä villitys voi vain poistua.

Ei tarpeeksi edistystä?

Vetypolttokenno esitetään ekologisesti yleisesti nimellä yksi mielenkiintoisimmista tavoista tuottaa energiaa. Julkisivujen mukaan kyse on runsaasta energiasta, jolla on vähäiset ympäristövaikutukset, vaikkakin varsin oikeutettua kritiikkiä. Nykyään vetyä sisältävät hankkeet lisääntyvät. Todellakin, alkaen monet yksityiset ja julkiset toimijat työskentelevät betonisovellusten parissa. Näitä ovat esimerkiksi EDF, Air Liquide ja muut aloittavat yritykset ja autonvalmistajat. Viime aikoina puhuimme siitä, että Airbus haluaa käynnistää ”päästöttömän” vetylentokoneen vuonna 2035. Googlen perustaja Larry Page haluaisi suunnitella jättiläisen ilmalaivan, jossa on valtava vetypolttokenno.

Huolimatta vetyä ympäröivän reaalitalouden kehityksestä olemme kuitenkin hyvin kaukana demokratisoinnista. Vetypolttokenno on teoreettisen kehityksen ytimessä, siirtyy kohti vähemmän rajoittavaa painoa ja latausaikoja. Tämä edistys on kuitenkin paljon hitaampaa kuin litiumioniakkuilla ja muilla, jotka voivat mahdollisesti korvata ne. Jotkut autonvalmistajat, jotka ovat käynnistäneet vetyä käyttäviä projekteja, ovat jo muuttaneet mieltään keskittyä sähköön.

airbus -vetylentokone 1
Airbus haluaa käynnistää ”päästöttömän” vetylentokoneen vuonna 2035.
Luotto: Airbus

Vielä on ponnisteltavaa

Sisään BloombergNEFin julkaisema raportti (BNEF) 7. huhtikuuta 2021 asiantuntijat uskovat hallitusten tarvitsevan toimia lain tasolla, jos he haluavat teollisuuden kääntyvän konkreettisesti vetypolttokennoihin. Vety voisi löytää parhaan käyttötarkoituksensa teollisuudessa, jossa fossiiliset polttoaineet ovat edelleen taloudellisesti kilpailukykyisiä. Asiantuntijat puhuvat perustamisesta melko raskas hiilivero siirtymisen nopeuttamiseksi. Vaarana on kuitenkin liiallinen ponnistus energialähteeseen, joka voi ylittää kysynnän. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma, koska kysynnän kasvu olisi tällöin synonyymi hintojen laskulle.

Todelliset huolet ovat muualla: vedyn polttaminen ei päästä hiiltä, ​​mutta näin ei välttämättä ole sen tuotannossa. Kuitenkin vety voisi todella tulee 100% puhdasta energiaamutta se vaatisi merkittäviä investointeja. Tavoitteena on varustaa itsensä infrastruktuureilla, jotka toimivat myös uusiutuvilla energialähteillä kykenevä tallentamaan hiilidioksidia tuotannosta. Jos näin on, niin paljon vetyä ei auta rajoittamaan ihmisen toiminnan vaikutusta ympäristöön.

Kesän 2021 tulipalot vapauttivat ennätysmäärän hiilidioksidia

Lukuisia kuolleita kaloja Vähämerellä nitraattisaasteiden vuoksi