Ihmisen ”lihavuuden geeni” kasvien satojen lisäämiseksi

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet saamaan tuottavampia riisi- ja perunakasveja. Heidän salaisuutensa? Kun olet lisännyt niihin ihmisen tekemän ”lihavuuden geenin”. Nämä kasvit, jotka ovat myös kuivuutta kestävämpiä, antavat toivoa suurista parannuksista kasvintuotannossa.

Isompia ja enemmän jyviä

the Rasvamassa ja lihavuuteen liittyvä proteiini (FTO) on geeni, joka löytyy ihmisen kromosomista 16. Jotkut sen vaihtoehdoista liittyvät kuitenkin lihavuuteen (ja diabetekseen), joten sen lempinimi on ”lihavuusgeeni”. Ja jos tämä täysin ei -toivottu vaikutus ihmisiin voisi osoittautua voimavaraksi kasveissa? Pekingin yliopiston (Kiina) synteettisten ja toiminnallisten biomolekyylien keskus teki tutkimuksen tämän hypoteesin vahvistamiseksi. Teos julkaistiin lehdessä Luonnon biotekniikka 22. heinäkuuta 2021.

Tiedemiehillä on lisätty FTO -geeni kasveissa riisiä ja perunoita sekä rinnakkain viljeltyjä kontrollikasveja (ilman muutoksia). Tulosten mukaan GM -kasvit tuotettiin 50% enemmän siemeniä ja 50% enemmän massaa kuin kontrollikasveja. Lisäksi kasvit kehittivät pidempiä juuria ja käyttivät fotosynteesiä tehokkaammin. Ne kestäisivät paremmin kuivuuden aiheuttamaa stressiä, mutta myös myrskyjä.

peruna peruna
Luotto: px

Geeni puuttuu kasveista

Tämän mielenkiintoisen edistyksen mahdollisti N6-metyyladenosiini (m6A). Se on geneettinen merkki, jolla on kyky hillitä kasvien kasvua muuttaen samalla sen biologista aktiivisuutta. FTO -geeni voi kuitenkin poistaa tämän markkerin, mutta jälkimmäinen puuttuu valitettavasti kasveista. Siten lisäämällä kyseistä geeniä tutkijat pystyivät toimimaan eri kohdissa, kuten juurien kasvussa, hiilidioksidin käytössä fotosynteesissä tai jopa höyrystyminen. Lisäksi, jos tuotanto oli suurempi – raekoko ja määrä – on huomattava, että muokattujen kasvien korkeus pysyi identtisenä vertailukasvien korkeuden kanssa. Mainitsemme myös muutoksen puutteen tärkkelys-, proteiini- ja hiilihydraattipitoisuudessa.

Työstä vastuussa oleville tämä on erittäin yksinkertainen muutos ja se toimii. lähes kaikentyyppisten kasvien kanssa. Tutkijat odottavat kokeilevansa FTO -geenin lisäämistä muun tyyppisiin kasveihin, kuten vehnään, soijapapuihin, maissiin, maniokkiin tai jopa öljysiemeniin (unikko, rypsi, squash, auringonkukka jne.). Lopuksi voi olla kyse myös kemiallisten raaka -aineiden hankkimisesta lääkkeiden valmistamiseksi tai jopa puun lisäämiseksi.

Kuinka tardigradit toimivat? Tässä muutamia kuvia

voiko happi loppua?