Jääkarhut metsästävät mursua jääpalikoilla: myytti vai todellisuus?

Inuiittiryhmä yhdistää useita ihmisiä, jotka ovat asuneet napapiirillä noin 150 000 vuotta. Vuosituhansien aikana he ovat sisällyttäneet tarinoihinsa useita kohtaamisia jääkarhujen kanssa. Nämä eläimet käyttäisivät kuitenkin työkaluja hylkeiden metsästyksessä.

Mursu, vaikea metsästettävä eläin

Jääkarhu on symbolinen kuva ilmaston lämpenemisen vaikutuksista ympäristöön ja siten eläimistöön. Vuonna 2020 Toronton yliopiston (Kanada) tutkimuksessa arvioitiin, että tämä ikoni -eläin olisi lähes kokonaan kadonnut vuoteen 2100 mennessä. Mitä tulee metsästykseen, San Diegon eläintieteellisen yhdistyksen (Yhdysvallat) tutkija arvioi maaliskuussa 2021 julkaistussa tutkimuksessa, että jääkarhut (ja narvalit) tyhjenevät nopeammin jään sulamisen vuoksi.

Muut työt Calgaryn yliopistosta (Kanada) ja julkaistu lehdessä Arktinen kesäkuussa 2021 olivat kiinnostuneita myytistä inuiittikulttuurista. Jälkimmäinen sanoo, että jääkarhut heittäisi jääpaloja mursuille metsästysmatkojensa aikana. Onko tämä todella myytti vai onko totuuden jyvää?

Muista kuitenkin, että jos jääkarhu pystyy saavuttamaan 2,5 metrin korkeuden 800 kg: n painolla, mursu voi olla vieläkin vaikuttavampi. Itse asiassa tämä eläin voi mitata 3,2 m 1,5 tonnin painolle. Lisäksi mursu on varustettu suurilla syöksyhampailla, jotka kostavat hyökkäyksen sattuessa. Toisin sanoen mursun voittaminen on yleensä erittäin kallista jääkarhuille. Lisäksi he hyökkäävät tällaista saalista vastaan ​​vain silloin, kun heillä ei ole todellista vaihtoehtoa.

arktinen mursu
Luotto: Piqsels

Kun ei-ihmiset käyttävät työkaluja

Mursun hyökkäyksen aikana karhu kokee kaikki maailman vaikeudet tainnuttaa ja tappaa saaliinsa. Kanadan tutkijoiden mukaan – sisällyttämällä käyttäytymishäiriöt ja inuiittitilit – on täysin mahdollista, että karhut päättävät napata ja heittää jääpaloja (tai kiviä) mursun kalloissa tappaa heidät. Tiedemiehet uskovat kuitenkin, että vain harvat karhut osoittavat tällaista käyttäytymistä. Jos äiti esimerkiksi havaitsee, että jään heittäminen mursuun on tehokasta, on mahdollista, että nuori integroi tämä tekniikka tulevaisuudessa. Siksi tässä on kysymys matkimisesta.

Toisaalta inuiitit uskovat, että naaraat ovat ovelainta metsästyksessä. Alkuasukkaat sanovat, että nämä voivat matkivat nukahtamista veden alla kannustaa nuoria mursuja lähestymään niitä. He voivat myös havaita mursun hengitysreiän jäässä, vaikka se olisi piilossa.

Tutkimus herättää siksi työkalujen käyttötapauksen ihmislajeissa. Tämä ei kuitenkaan ole uutuus sinänsä, koska muut eläinlajit käyttävät sitä. Muista, että jotkut norsut ovat jo heittäneet kiviä sähköaitoihin katkaistakseen sähkönsaannin. Voimme myös mainita simpansseja, jotka tekevät eräänlaisen keihään pienten nisäkkäiden saamiseksi, tai delfiinejä sienillä etsimään hiekkaa meren pohjasta.

Innovatiivinen mehiläispesä, joka pystyy luomaan luonnollisemman ympäristön mehiläisille

Kaupungeissa nisäkkäät kasvavat ja kasvavat