Jos naaraspuoliset kolibrit näyttävät niin paljon miehiltä, ​​on vältettävä häirintää

Jotkut urokset säännöllisesti jahtaavat, nokkivat ja jopa lyövät niitä, kun he yrittävät siemailla nektaria, jotkut kolibrit naaraat ovat kehittäneet temppun: pukeutua hyökkääjiensä höyhenpeitteeseen.

Tyypillisesti seksuaalisesti kypsillä aikuisilla koristelu on usein dimorfista (erilainen miehillä ja naisilla) ja on ilmeisempi lisääntymisen aikana ja tukee sitten roolia seksuaalisessa valinnassa. Joten viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana useimmat tutkijat ovat luottaneet tähän ajatukseen selittääkseen, miksi niin monilla urospuolisilla linnuilla on joskus mielikuvituksellisia piirteitä (ajattele riikinkukon höyheniä).

Kasvavat todisteet viittaavat kuitenkin siihen, että ei-seksuaalisella sosiaalisella valinnalla voi myös olla rooli koristeen kehittymisessä, erityisesti naisilla. Toisin sanoen jälkimmäiset voisivat kehittää omia koristeitaan evoluutiotehtäviä, jotka eivät liity miespuolisten kumppaneiden löytämiseen. Äskettäinen tutkimus, jota johti Jay Falk Washingtonin yliopistosta ja julkaistiin vuonna Nykyinen biologia, kuvaa esimerkin Jacobon kolibreista (Florisuga mellivora).

Jotkut naaraat näyttävät uroksilta

Näissä linnuissa havaitut vaihtelevat värit ovat pitkään kyseenalaistaneet asiantuntijoita. Naarailla on yleensä tumma vihreä ja musta höyhenpeite, kun taas uroksilla on hyvin ”räikeitä” sinisiä höyheniä päässä. Opintojensa aikana tohtori Falk kuitenkin löysi artikkelin vuodelta 1950, jossa jo kuvattiin useilla naisilla, joilla on nämä tyypillisesti maskuliiniset piirteet. Yrittäessään ymmärtää, miksi jotkut jakobiininaiset näyttivät enemmän miehiltä, ​​tutkija matkusti Panamaan, joka on yksi kolibrien helpoimmista tavoista.

Seurattuaan yli 400 lintua, jotka vierailivat kaupungin ympärillä ja läheisessä metsässä sijaitsevissa syöttölaitteissa, tohtori Falk ja hänen tiiminsä havaitsivat, että kaikilla nuorilla naarailla oli sama kirkkaan sininen höyhenpeite kuin uroksilla. Sitten, kun ne kasvoivat, lähes 30% heistä säilytti tämän höyhenpeitteen, kun taas loput muuttuivat tylsäksi.

Miten sitten selittää, että tietyt seksuaalisesti kypsät naaraat voivat siten muuttaa höyhenpeitteensä ja muistuttaa siten enemmän uroksia?

kolibrit
Valkokaulaisella naaraspuolisella jakobiinilla (kuten kuvassa vasemmalla) on tyypillisesti tylsä ​​oliivinvihreä pää ja selkä. Kuitenkin noin 30 prosentilla heistä on kiiltävä sininen pää ja kurkku, ja ne muistuttavat aikuisia miehiä (keskellä) sekä molempia sukupuolia olevia nuoria (oikealla). Luotto: Jillian Ditner

Vähemmän kiusattu, paremmin ruokittu

Tämän työn aikana tohtori Falk halusi nähdä, miten urospuoliset jakobiinit reagoisivat vihreään ja siniseen höyhenpeiteeseen. Tätä varten hän kääntyi täytettyjen telineiden päälle asettamalla yhdistelmiä vihreistä naaraista, sinisistä uroksista ja sinisistä naaraista syöttölaitteille. Tulos: uroksilla on osoitti selkeän seksuaalisen suosion vihreille naisille. Jos seksuaalinen valinta olisi todella vaakalaudalla, kaikki naaraspuoliset kolibrit kehittävät normaalisti tämän höyhenpeitteen. Se, että merkittävä osa (melkein 30% joka tapauksessa) muuttaa väriä, viittasi siksi siihen, että muilla tekijöillä oli vaikutusta.

Toisessa kokeessa tohtori Falk seurasi sitten vihreiden naaraiden, sinipäisten naisten ja sinipäisten urosten ruokintakäyttäytymistä istutettujen seurantalappujen avulla. Yhdeksän kuukauden analyysi, johon osallistui kymmeniä tuhansia syöttövierailuja, osoitti lopulta, että sinipäiset naaraat vierailivat näillä syöttölaitteilla useammin ja pidempään kuin vihreät naaraat. Miksi ? Koska he olivat miehet häiritsevät vähemmän.

Näin ollen se, että on vähemmän vaivaa, antoi naaraille mahdollisuuden syödä paremmin, mikä evoluution kannalta on siunaus lajille, joka polttaa energiaa kuin mikään muu.

Väyläyhteydet vähemmän saastuttavalle tieliikenteelle?

Kääntöpisteiden ylittäminen äkillisen lämpenemisen taustalla 56 miljoonaa vuotta sitten