Jotkut ampiaiset rakentavat loisteputkia, mutta miksi?

Poikkeuksellisen kirkas fluoresoiva biomateriaali on eristetty useiden Polistes -suvun ampiaislajien pesistä. Kokonikalvojen fluoresenssispektrit ovat todellakin paljastaneet kapeita emissiokaistoja näkyvän spektrin vihreällä alueella. Se on ensimmäinen.

Biofluoresenssi- ja bioluminesenssikykyä kehitetään monissa organismeissa, erityisesti sienissä, kaloissa, kasviplanktonissa, matelijoissa ja jopa sammakkoeläimissä. Myös kourallinen nisäkkäitä kykenee siihen, kuten tietyt opossumit, istukan lentävät oravat tai jopa wombatit ja levät.

Viime aikoina tutkijat ovat havainneet, että jotkut ampiaiset rakentavat loisteputkia. Heidän työnsä on julkaistu lehdessä Journal of the Royal Society Interface -lehti.

Vihreä pesii Polistesin keskuudessa

Löytö tapahtui sattumalta Pohjois -Vietnamissa. Osana tutkimusretkeä, jossa dokumentoitiin fluoresoivia hyönteisiä sademetsässä UV -lampuilla, Bernd Schöllhorn ja hänen tiiminsä Pariisin yliopistossa löysivät ampiaispesät, jotka säteilevät vihreää hehkua ultraviolettivalossa yöllä. (360-400 nanometriä aallonpituudella) . Tätä ilmiötä ei ole koskaan havaittu aiemmin, joten tutkijat toivat nämä näytteet takaisin laboratorioon tutkimaan niitä tarkemmin.

Kaikki analysoidut pesät kuuluivat Polistesille, jotka ovat joitakin Ranskan yleisimmistä ampiaisista. Lisäksi tutkimuksen tekijät havaitsivat, että useat pesät ovat toipuneet siitä lähtien maassamme, mutta myös Amazonissa loisti myös UV -valossa, vaikka kaikki hieman eri intensiteetti ja väri toisistaan, joista osa voidaan tunnistaa kahdenkymmenen metrin etäisyydeltä.

fluoresoivat pesä -ampiaiset
Ampiaisen pesä on esitetty valkoisessa valossa (vasemmalla) ja sama ampiaisen pesä on esitetty UV -valossa (oikealla) kirkkaan vihreänä. Luotto: Bernd Schöllhorn / Serge Berthier

Syyt vielä epäselvät

Tutkijat yrittävät edelleen ymmärtää syitä, miksi tietyt lajit ovat kehittäneet nämä fluoresenssikyvyt. Heidän mukaansa nämä pesät voisivat esimerkiksi auttaa ampiaisia ​​pääsemään kotiin yöllä tai sallia heidän erottaa pesän toisesta. Se voi olla myös sitä osallistuu toukkien kehitykseen tarjoamalla korvaavan valonlähteen sadekauden aikana. Lopuksi, se voi olla jopa ”ahdasmielinen” piirre (joka on menettänyt alkuperäisen tehtävänsä evoluution aikana), joka on edelleen läsnä, koska se ei aiheuta haittaa ampiaisille. Yrittäessään ymmärtää sitä tutkijat aikovat jatkaa analyysejään ja vertailuaan.

parempi metaaninhallinta voi säästää aikaa

Molekyylivedyn pitoisuus ilmakehässä on noussut 70% viimeisen vuosisadan aikana