Kääntöpisteiden ylittäminen äkillisen lämpenemisen taustalla 56 miljoonaa vuotta sitten

Tutkimus auttaa ymmärtämään paremmin syitä hypertermiseen jaksoon, joka merkitsee siirtymistä paleoseenista eoseeniin. Siinä korostetaan erityisesti ilmastonmuutoksen pisteiden ylittämistä voimakkaan vedenalaisen vulkaanisen toiminnan seurauksena. Tulokset julkaistiin äskettäin lehdessä Luonnonviestintä.

56 miljoonaa vuotta sitten maapallolla oli yksi historiansa nopeimmista lämpenemisajoista. Tämä vaihe, jossa planeetan keskilämpötila, joka on jo korkea, on noussut alkaen 5 ° C – 8 ° C kymmenentuhatta vuotta tunnetaan Paleoseeni-eoseeni-lämpömaksimi (PETM Englanninkielinen lyhenne). Ei ole yllättävää, että jälkimmäiseen liittyi merkittävä meren ja maan sukupuutto.

Parempi käsitys tulivuoren roolista

Alkuperässä PETM, kasvihuonekaasuja vapautuu massiivisesti ja vuosituhansia. Tämän seurauksena ilmakehän hiilidioksidipitoisuus (CO2) ja metaani (CH4) lensi pois. Jos tiedemiehet kuitenkin uskovat, että näihin päästöihin liittyi tulivuorenpurkauksia, tapahtumasta vastuussa olevien tekijöiden tarkasta järjestelystä keskustellaan edelleen yhteisössä.

PETM -käännekohdat
Esimerkki lämpömaksista paleoseenin ja eoseenin siirtymän aikana 56 miljoonaa vuotta sitten. Tässä merenpohjan lämpötilassa. Huomaa myös hidas jäähtyminen miljoonien vuosien jälkeen. Laajuus: NOAA.

Viimeaikaiset tulokset valaisevat kysymystä. Pohjanmerestä otettujen meren sedimenttien tutkimuksen ansiosta tutkijat pystyivät arvioimaan tulivuoren suhteellisen osuuden tapahtumien aikana. Muistamme, että jälkimmäinen oli muodostunut suurten hydrotermisten tuuletusaukkojen yhteydessä Pohjois -Atlantin magmaattinen maakunta.

”Halusimme testata hypoteesin, jonka mukaan tämä ennennäkemätön kasvihuonekaasujen vapautuminen johtui suurista tulivuorenpurkauksista,” selittää kirjan pääkirjailija Sev Kender. ”Koska tulivuoret vapauttavat myös suuria määriä elohopeaa, mittaimme elohopeaa ja hiiltä sedimenttien ytimistä havaita muinainen tulivuori ”.

Ilmastopisteiden merkitys

”Yllätys on, että emme ole löytäneet yksinkertaista suhdetta tulivuoren lisääntymiseen kasvihuonekaasujen vapautumisen aikana”, jatkaa tutkija. ”Huomasimme, että tulivuorenpurkaukset tapahtuivat vasta vaiheen alussa, ja siksi toinen kasvihuonekaasujen lähde on täytynyt ottaa käyttöön tulivuoren jälkeen”.

Varhaisen eoseenin lämpötilapoikkeamat mereillä (vasemmalla) ja maalla (oikealla). Poikkeamat lasketaan esiteollisesta ajasta. Laajuus: IPCC/AR5.

Toisin sanoen, jos laukaisutapahtuma olisi hydrotermiset tuuletusaukot, muutoksen jatkuminen useista tuhansista kymmeniin tuhansiin vuosiin johtuisi muista kuin vulkaanisista lähteistä. Tutkijoiden mukaan nämä hiilivarastot ovat todennäköisimpiä vedenalainen metaani hydraatit ja ikirouta, epävakaa alun lämpötilan nousun jälkeen.

Positiivisen palautteen ilmiö – alkuhäiriön vahvistin – joka muistuttaa sitä, joka uhkaa käynnistää nykyisen lämpenemisen myötä. ”Tuloksemme tukevat käännepisteiden olemassaoloa maapallossa, mikä voi laukaista hiilen vapautumisen lisäsäiliöistä ja ajaa maapallon ilmaston lämpimämpään tilaan.”, merkitse sellaisinaan kirjoittajat tutkimuksensa yhteenvetoon.

Jos naaraspuoliset kolibrit näyttävät niin paljon miehiltä, ​​on vältettävä häirintää

Mikä on vihreä säde ja miten se havaitaan?