kohti 100-kertaista riskiä rannikkoalueilla

Monilla rannikkoalueilla kerran vuosisadalla tapahtuneet tulvat ja meren upotukset voivat tapahtua vähintään kerran vuodessa vuosisadan loppuun mennessä. Ja tämä, vaikka ilmaston lämpeneminen on rajoitettu 1,5 asteeseen. Joka tapauksessa tästä kertoo aikakauslehdessä julkaistu tutkimus Luonnon ilmastonmuutos viime elokuun 30.

Ilmaston lämpenemisen myötä keskimääräinen merenpinta nousee. Itse asiassa, kun veden lämpötila nousee, se laajenee ja vie suuremman tilavuuden. Kuten lämpömittarien neste, joka laajenee ja nousee putkessa kuumennettaessa. Lisäksi mantereen jään sulaminen siirtää jatkuvasti vettä maasta valtameriin.

Vuodesta 1900 lähtien keskimääräinen merenpinta on noussut 25 senttimetriä. Ja tämä kasvu ilmaistaan ​​yhä nopeammin. Vaikka nousu oli noin 1 millimetri vuodessa vuosina 1900–1990, se nousi yli 3 millimetriin vuodessa 1990-luvun puoliväliin mennessä. Tämä ilmiö johtuu suurelta osin Grönlannin ja Etelämantereen häviömassan kiihtymisestä.

merenpinnasta
Millimetriä vuodessa tapahtuvan kasvun suuntaus tammikuun 1993 ja lokakuun 2019 välillä. Huomaa, että se ei ole homogeeninen. Lähde: ILMOITUS.

Merenpinnan nousu: nopeasti muuttuvat riskit

Useimmissa tapauksissa tämän nousun vaikutukset ilmenevät erityisesti herkillä jaksoilla (myrskyt, hurrikaanit, vuorovesi jne.). Meri upottaa sitten yhtäkkiä alueita, joihin se ei ole aiemmin päässyt, tai tulvia, jotka ovat jo altistuneet, mutta yhä useammin esiintyvyydellä ja voimakkuudella.

Tässä yhteydessä tutkijaryhmä arvioi tapaa, jolla äärimmäiset tapahtumat kehittyvät merenpinnan suhteen rannikkoalueilla. Tällä tarkoitetaan tapahtumia, joita on tähän mennessä tapahtunut vain kerran vuosisadassa. Tutkimuksessaan kirjoittajat pitivät yli 7200 sivustoa, jotka olivat levinneet maapallon neljään kulmaan.

”Analyysimme muotoiltiin palautusjakson muuttamiseksi, koska paluuajat ovat yleensä perusta rannikkosuojeluinfrastruktuurin suunnittelulle ja riskiviestinnälle. »Selitä kirjoittajat julkaisussaan.

Rannikkoalueet ovat enemmän tai vähemmän alttiina

Tulokset osoittavat, että puolet tutkituista sivustoista on riski saada tällaisia ​​jaksoja kerrotaan yli sadalla vuosisadan loppuun mennessä. Toisin sanoen merenpinnat, joita esiintyi vain kerran vuosisadalla – esimerkiksi suuren myrskyn aikaan – esiintyvät vähintään kerran vuodessa vuosisadan toisella puoliskolla. Tämä tapahtuu, vaikka tavoitteet rajoittaa ilmaston lämpeneminen alle 2 ° C saavutetaan.

valtameri
Laajuus: px täällä.

”Tämä äärimmäisen merenpinnan esiintymistiheyden lisääntyminen tapahtuu, vaikka maapallon lämpötila nousee 1,5 ° C”, kertoo Ebru Kirezci, yksi tämän tutkimuksen kirjoittajista. ”Ja muutokset tapahtuvat todennäköisesti aikaisemmin kuin vuosisadan vaihteessa, ja monissa paikoissa äärimmäiset tapahtumat lisääntyvät satakertaisesti jopa vuoteen 2070 mennessä.”.

On kuitenkin huomattava, että kaikki eivät ole samassa veneessä. Itse asiassa eniten altistuvat rannikkoalueet sijaitsevat trooppisella vyöhykkeellä Australiassa sekä Välimeren ja Arabian niemimaan ympärillä. Päinvastoin, korkeilla leveysasteilla eteläisellä pallonpuoliskolla ja erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla joillakin rannikkoalueilla tämä riski ei näy lähes ollenkaan, vaikka ilmaston lämpeneminen on erittäin korkeaa (4–5 ° C).).

”Poliittisten päättäjien tulisi ottaa nämä tutkimukset huomioon ja pyrkiä parantamaan rannikkojen suojelua ja lieventämistoimia. Ojien rakentaminen, vetäytyminen rannoilta ja varhaisvaroitusjärjestelmien käyttöönotto ovat joitakin toimenpiteitä, jotka voidaan toteuttaa sopeutuaksemme tähän muutokseen ”, toteaa tekijä.

Mitä jos tulisit näkymättömäksi hyttysille?

Ennennäkemätön tutkimus paljastaa kiihtyvän valosaastumisen ympäri maailmaa