Kohti jäätikötöntä Pyreneitä vuosisadan puoliväliin mennessä

Todennäköisesti Pyreneistä on tullut vuorijono ilman jäätiköitä kahden tai kolmen vuosikymmenen kuluessa. Joka tapauksessa tämä osoittaa uuden tutkimuksen, joka keskittyi jään vetäytymiseen alueella. Tulokset julkaistaan ​​lehdessä Geofysiikan tutkimuskirjeet viime elokuun 29.

Teollisuuskauden alusta lähtien Pyreneiden keskilämpötila on noussut noin 1,5 ° C. Tällä kehityksellä on hyvin konkreettisia seurauksia alueen jäätiköille. Tuoreen arvioinnin mukaan niiden kattama alue laski 23% Lisäksi niiden keskimääräinen paksuus putosi 6 metriä saman ajanjakson aikana.

Kirjoittajat huomauttavat myös, että sulamisen hidastumista ei havaita edellisiin vuosikymmeniin verrattuna. Massan menetys jatkuu jatkuvasti, mikä johtaisi jäätiköiden täydelliseen katoamiseen vain kahdenkymmenen vuoden kuluessa. Tässä yhteydessä muistutetaan, että vuodesta 2011 lähtien kolme heistä on jo kadonnut. Tällä hetkellä nopeimmin sulavien jäätiköiden tasolla paksuuden menetys on joskus jopa 20 metriä opintojakson aikana.

”Se, mitä näemme täällä, on alustava varoitus siitä, mitä voi tapahtua muilla vuorilla, kuten Alpeilla”, täsmentää Jesús Revuelto, yksi paperin tekijöistä. ”Niiden jäätiköillä on paljon enemmän massaa ja ominaisuuksia, mutta näytämme heille tien”.

Pyrénées
Laajuus: Pixabay -lisenssi.

Jäätiköiden katoaminen: voimakas vaikutus vesivarantoihin

Etelä -Euroopan suurimpien jäätiköiden katoaminen, jota mikään ei näytä pystyvän estämään, ei ole pelkästään traagista Pyreneiden maisemalle ja sen ravitsemalle matkailulle. Sillä on myös voimakkaita vaikutuksia biologiseen monimuotoisuuteen ja vesihuoltoon.

Itse asiassa jäätikkö varastoi veden talvella lumen ja jään muodossa ja vapauttaa sen keväällä ja kesällä, jolloin se hyödyttää sekä luontoa että ihmisiä. Jos ne katoavat, vesi virtaa suoraan jokiin talvella, kun sitä on jo runsaasti, ja vähemmän kesällä, kun kysyntä on suurin.

Muista lopuksi, että yleisemmin Välimeren altaan nimitys on hotspot ilmastonmuutoksen yhteydessä. Itse asiassa jo kuuma ja kuiva ympäristö muuttuu entisestään, ja lämpöaaltojen ja suurten kuivuuksien riski kasvaa.

Useat Välimeren rantavaltiot ovat kuitenkin riippuvaisia ​​voimakkaasti alueelliseen maatalouteen liittyvistä toimista. Biologisen monimuotoisuuden häviämisen ja tulipalojen lisäksi veden puute uhkaa elintarviketurvaa ja jopa poliittista vakautta joissakin Pohjois -Afrikan ja Lähi -idän maissa.

Valtava kilpikonna, joka otti videon metsästäen ensimmäistä kertaa lintua

Viimeisin IPCC -raportti antaa ”vakavimman varoituksen koskaan”