Kun Australian tulipalot aiheuttavat valtavia planktonisia kukintoja

Jos määrä CO2 Australian tulipalojen aikana vuosina 2019–2020 vapautuneita on tarkistettu ylöspäin, planktonin kukinta, joka esiintyy savukaasujen jälkeen, olisi absorboinut merkittävän osan. Löytö, joka muistuttaa ilmastojärjestelmän eri osien välisen vuorovaikutuksen tärkeydestä.

Arviolta yli 1,5 miljardin dollarin kustannukset Australiaan marraskuun 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana osuneet maastopalot olivat tuhoisimpia maan historiassa. Ne näkyvät avaruudesta ja tuhosivat suuria alueita, myös koteja, ja ruokkivat vaikuttavia savupilviä. Jälkimmäinen toi joskus pimeyttä päivänvalossa, kuten esimerkiksi Sydneyssä.

Päästöt CO2 lisääntynyt tulipalo

Alueelliseen kasvistoon ja eläimistöön kohdistuvien huomattavien vaikutusten lisäksi pensaspalot vapauttivat myös merkittäviä määriä hiilidioksidia (CO2) ilmassa. Kuitenkin mukaan tuore tutkimus, nämä esitykset olivat jopa suurempia kuin aiemmin luultiin. Todellakin, määrä CO2 julkaistu marraskuun 2019 ja tammikuun 2020 välillä olisi noin 715 miljoonaa tonnia. Yli kaksi kertaa aiempien arvioiden arvo.

tulipalot
Satelliittinäkymä Australian tulipaloista täällä New South Walesissa Nowran lähellä 31. joulukuuta 2019. Laajuus: ESA / Sentinel Hub.

« Havaitsimme, että hiilidioksidipäästöt tämän ainutlaatuisen tapahtuman aikana olivat merkittävästi suuremmat kuin mitä kaikki australialaiset normaalisti tuottavat fossiilisten polttoaineiden poltossa koko vuoden aikana. »Sukulaisia ​​Ivar van der Velde, pääkirjoittaja. Maapallon lämpeneminen tehostaa tulipaloja, joten ne voivattehostaa lämpötilan nousua johdosta CO2 että ne lähettävät. Eräänlainen noidankehä.

Kasviplanktoni kukkii pelastukseen?

Toisella tutkijaryhmällä on kuitenkin korostettu ilmiö, joka pyrkii tasapainottamaan tätä vaikutusta. Itse asiassa höyryjen sisältämien hiukkasten joukossa on ravinteita, kuten rautaa tai sinkkiä. Kun tuulet kantavat näitä pölyjä ja ne saostuvat ravinteiden köyhien valtameren alueiden yläpuolelle, ne voivat johtaa kukintoon – tai kukkii – kasviplanktonia. Kuitenkin juuri näin tapahtui Australian tulipalojen aikana vuosina 2019-2020.

Satelliittikuvat, verkkopoijien mittaukset Argo sekä kemia-ilmastomalli mahdollistivat prosessin tarkan dokumentoinnin. Ensimmäinen. ” Tuloksemme osoittavat sen rauta metsäpaloista voi lannoittaa merta, mikä voi mahdollisesti lisätä kasviplanktonin hiilenottoa merkittävästi »Selittää Nicolas Cassar, paperin kirjoittaja.

bakteerit pilvet plankton
Kasviplanktoni kukkii täällä Yucatánin niemimaalla. Laajuus: Wikimedia Commons.

« Kasviplanktonin leviäminen tällä alueella oli ennennäkemätöntä 22 vuoden satelliittitallennuksen aikana ja kesti noin neljä kuukautta. selittää Pete Strutton, myös tutkimuksen tekijä. ” Mikä teki siitä poikkeuksellisemman, oli se, että kauden osa, jolloin kukinta ilmestyi, on yleensä kasviplanktonin kausittainen alin kohta, mutta Australian tulipalojen höyryt ovat kääntäneet sen täysin. ».

Plankton kukkii useita tuhansia kilometrejä kaakkoon tulipaloista peitti Australian pintaa suuremman merenpinnan. Nähtäväksi kuitenkin jää, missä määrin vangitseminen CO2 näillä kukkii kompensoida palojen päästöjä. Lisäksi planktonin runsaudesta ei välttämättä ole hyötyä meren elämälle, koska se voi johtaa kuolleiden alueiden ilmaantumiseen. Lisäksi tulevaa työtä tarvitaan ymmärtämään paremmin monimutkaisia ​​vuorovaikutuksia, jotka yhdistävät tulipalot muihin ilmastojärjestelmän osiin.

Myöhään Permin sukupuutto, analoginen nykytilanteelle?

Pohjois -Atlantin suihkuvirta on vaarassa joutua ennennäkemättömään hallintoon ainakin vuosituhannen ajan