maailman suurin suora ilmanottolaitos alkaa absorboida hiilidioksidia

Climeworkin, kunnianhimoisen käynnistyksen, jonka tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä ympäri maailmaa, uusin asennus pystyy nyt imemään yli 4000 tonnia hiilidioksidia ilmasta mineraloimaan sen maahan.

Sukupuutot, kupolikupelit, kuivuus, tulvat… Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät yhä enemmän tulevina vuosikymmeninä. Jos haluamme rajoittaa lämpötilan nousun 1,5 ° C: een Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti, on nyt välttämätöntä vähentää kasvihuonekaasupäästöjämme, erityisesti hiilidioksidia. Voimme tehdä tämän korvaamalla fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla energialähteillä, muuttamalla ajoneuvokalustoa tai valitsemalla muun muassa kasvipohjaisen ruokavalion.

Useat tekniikat voivat kuitenkin auttaa meitä poistamaan jo vapautuneen hiilidioksidin. Näitä ovat suora ilman talteenotto (DAC), jonka tavoitteena on talteenottaa hiilidioksidi ympäröivästä ilmasta. Tekniikka eroaa hiilen sitomistekniikoista, jotka poistavat hiilidioksidia suoraan voimalaitoksista.

The Climeworksin käynnistys on työskennellyt tällä alalla sen perustamisesta lähtien vuonna 2009. Sen järjestelmä perustuu pääasiassa suuriin tuulettimiin, jotka mahdollistavat ympäröivän ilman imemisen suodattimen läpi, joka kerää valikoivasti hiilidioksidia. Pohjimmiltaan kaikki tämä talteen otettu hiilidioksidi ruiskutettiin uudelleen virvoitusjuomiin tai tiettyihin kasvihuoneisiin kasvien kasvun edistämiseksi. Sitten vuonna 2016 kaikki muuttui.

co2
Luotto: Climeworks

Yli 4000 tonnia talteenotetaan vuosittain

Tuolloin erillinen CarbFix -projektissa työskentelevä tutkijaryhmä oli todellakin tutkinut, miten kaasun ja kivisten maanalaisten materiaalien väliset reaktiot voisivat muuttaa hiilidioksidin kiinteiksi mineraaleiksi. He olivat sitten keksineet tekniikan tehdä se alle kahdessa vuodessa satoja, jopa tuhansia vuosia luonnossa vastaan.

Tämän läpimurron jälkeen Climeworks teki yhteistyötä CarbFixin kanssa vuoden 2017 pilottihankkeessa ON Powerin Hellisheidin geotermisessä voimalaitoksessa Islannissa. Ensimmäisen kehitetyn järjestelmän avulla kerättiin ja varastoitiin noin 12,5 tonnia hiilidioksidia kolmen kuukauden aikana.

Viime aikoina tutkijat ovat kehittäneet tehokkaamman asennuksen. Sen nimi on Orca, ja se perustuu modulaariseen rakentamismenetelmään, joka on puolittanut tarvittavan teräksen määrän aiempiin malleihin verrattuna ja samalla tallentanut enemmän hiilidioksidia. Voimalaitoksen vieressä sijaitseva Orcan voimalaitos saa kokonaan uusiutuvia energialähteitä.

Orca aloitti toimintansa muutama päivä sitten. Climeworksin mukaan se pystyy keräämään ilmasta yli 4000 tonnia hiilidioksidia vuosittain. Tämä ei tietenkään ole paljon verrattuna ihmisten vuosittain vapauttamaan yli 30 miljardiin tonniin hiilidioksidia, mutta se on todellinen askel oikeaan suuntaan. Vuoteen 2025/2030 mennessä yhtiö aikoo lisätä kapasiteettiaan miljoonien tonnien hiilidioksidin talteenottoon.

Vulkanismi olisi aiheuttanut valtamerien raa’an hapenpoiston 120 miljoonaa vuotta sitten

selvitä ilmaston lämpenemisen vaikutukset kartoista