Matalan suuruisten tulivuorenpurkausten sanotaan olevan suurempi uhka kuin megapurkaukset

Jos tulivuorenpurkaukset järkyttäisivät ihmiskuntaa, se johtuu todennäköisemmin pienistä tai kohtalaisista purkauksista kuin valtavasta purkauksesta. Joka tapauksessa tästä viittaa uusi työ, jota johtaa tutkijaryhmä Cambridgen yliopistosta (Englanti). Tulokset julkaistiin lehdessä postauksena Luonnonviestintä tänä elokuun 6.

Kun ajattelemme katastrofiskenaarioita, joissa tulivuori häiritsee taloutta ja yhteiskuntaa, kuvittelemme intuitiivisesti valtavia purkauksia, jotka ansaitsevat parhaat Hollywood -tuotokset. Suuren yleisön lisäksi tämä refleksi löytää myös tietyn kaiku tiedeyhteisössä.

Suurin osa tulivuoren vaikutuksia ja seurauksia koskevista tutkimuksista on todellakin keskittynyt erittäin suuren amplitudin tapahtumiin. Äskettäin Nature -lehdessä julkaistu paperi osoittaa kuitenkin, että pienempien amplitudien purkauksia olisi voinut olla yhtä tuhoisia vaikutuksia. Keskittyminen massiivisiin mutta epätodennäköisiin tapahtumiin saisi meidät aliarvioimaan todellisen riskin.

Ryhmiä tulivuoria haavoittuvien alueiden lähellä

Tutkijat tunnistivat seitsemän keskeistä kohtaa maapallolla, joissa kohtalaisten purkausten esiintyminen riittäisi laukaisemaan maailmanlaajuisen katastrofiketjun. Ja hyvästä syystä kyseisten tulivuorten ryhmät sijaitsevat aktiivisuuden lisäksi lähellä globaalille taloudelle ensiarvoisen tärkeitä infrastruktuureja ja verkkoja.

Voimme mainita Pohjois -Taiwanissa sijaitsevan tulivuoriryhmän, joka ympäröi yhtä maailman tärkeimmistä mikrosiruja tuottavista ja vievistä alueista. On myös saari, joka rajoittaa Indonesian saaristoa Jaavan saarelle ja kulkee Malagan salmen läpi, missä 40% maailmankaupasta virtaa vuosittain meritse.

tulivuorenpurkaukset
Kohtuullisen suurien tulivuorikeskusten sijainti lähellä infrastruktuuria ja haavoittuvia yhteiskunnallisia järjestelmiä. Värikoodi edustaa erilaisia ​​riskejä. Kirjoitus osoittaa mahdolliset vaikutukset infrastruktuuriin ja taloudellisiin tai rahoitusverkostoihin. Laajuus: Lara Mani & coll. 2021.

« Jopa pieni purkaus millä tahansa tunnistamistamme alueista voi päästää tarpeeksi tuhkaa tai aiheuttaa riittävän suuria maanjäristyksiä häiritäkseen verkkoja, jotka ovat maailmanlaajuisten toimitusketjujen ja rahoitusjärjestelmien ytimessä. », Kertoo Lara Man, paperin pääkirjailija.

Konkreettinen esimerkki riskiepäsymmetriasta

Kun verrataan Pinatubon (Filippiinit) purkaukseen liittyviä taloudellisia kustannuksia vuonna 1991 Eyjafjallajökullin (Islanti) kustannuksiin vuonna 2010, näemme, että jälkimmäinen, vaikka sata kertaa vähemmän voimakas, aiheutti tappiot viisi kertaa suuremmat. Syy ? Eyjafjallajökull sijaitsee kriittisellä alueella, etenkin ilmaverkoston osalta. Pinatubo sijaitsee kaukana kaikista maailmantalouden elintärkeistä infrastruktuureista. Siitä ei tule kustannuksia että 700 miljoonaa dollaria vastaan ​​5 miljardia Islannin tulivuorelle.

« Tällä hetkellä laskelmat ovat liian puolueellisia jättiräjähdysten tai painajaismaisten skenaarioiden hyväksi todennäköisimmät riskit tulevat kohtalaisista tapahtumista jotka haittaavat suurta kansainvälistä viestintää, kauppaverkkoja tai liikennekeskuksia », Lara Man selittää. ” Tämä koskee maanjäristyksiä sekä äärimmäisiä sääolosuhteita tai tulivuorenpurkauksia. ».

Ilmasto -hätätilanteesta huolimatta Australia jatkaa hiilen kaivamista

Valtava kilpikonna, joka otti videon metsästäen ensimmäistä kertaa lintua