Merenpinnan nousua hillitsee lisääntynyt lumisade Etelämantereella?

Uusimpien hanketietojen mukaan ISMIP6, osa Etelämantereen jääkannan massahäviöstä kompensoisi mantereen sisäisen lumisateen lisääntyminen. Tulokset julkaistiin äskettäin tieteellisessä lehdessä Geofysiikan tutkimuskirjeet.

Jotkut viimeisimmän ilmastomallin jäsenet ennustavat tietyn kasvihuonekaasupäästöskenaarion osalta suurempaa ilmaston lämpenemistä kuin edellisen sukupolven. Osana kuudetta jääpeitemallin vertailuprojektia (ISMIP6), tutkijaryhmä on tutkinut, miten Grönlanti ja Etelämanner reagoivat näihin korkeampiin lämpenemisiin ja mitä vaikutuksia merenpinnan nousuun.

Vertailutyö kokosi yhteen noin kuusikymmentä tutkijaa neljäkymmentäneljästä tiedelaitoksesta ympäri maailmaa. ” Uudet mallit ennustavat yleensä enemmän lämpenemistä kuin edellinen sukupolvi, mutta halusimme ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa jääpeitteille. ”, Toteaa Tony Payne, kirjan kirjoittaja ja pääkoordinaattori.

Etelämanner ja Grönlanti: eri maailmoihin …

Yksi tutkimuksen havainnollistamista elementeistä on epäsymmetria, joka vallitsee Grönlannin ja Etelämantereen lippujen välillä. Todellakin, hyvin erilaisen ilmaston vuoksi, heidän reaktionsa lämpenemiseen on hyvin sekava. Grönlanti reagoi suoraan lämpötilan nousuun. Yli 80% kirjatusta massahäviöstä on siis yksinkertainen tosiasia lämpimämmästä ilmapiiristä. Suutin sijaitsee suhteellisen lähellä sulamispistettä, joten korkki altistuu nopeasti pinnalle. Myös valtameri, joka on lämmennyt, pelaa loput 20% mainostamalla poikiminen.

Etelämantereen grönlanti
Lämpötilapoikkeama (a) ja pinnan massatasapaino (b), jotka on ennustettu Etelämantereen jääpeitteen pinnalle eri mallien mukaan. Lämpötilapoikkeama (c) ja pinnan massatasapaino (d), jotka esitetään Grönlannin jäätikön pinnalle eri mallien mukaan. Negatiivinen massatase osoittaa massan menetyksen ja päinvastoin. Lopuksi harmaa marginaali merkitsee edellisen sukupolven mallien tulosten valikoimaa. Laajuus: Antony J. Payne & coll. 2021.

Etelämantereen esitykset epäsuorampaa vastausta. Jos valtameri nopeuttaa poikimisprosessia myös täällä, lämmitetty polaarinen ilmapiiri johtaa päinvastoin kuin massavoitto lisäämällä lumisadetta. Ja hyvästä syystä jäätikön hallitsevalla osalla ilmakehä on niin kylmä, että lämpötilan nousu ei ole kaukana riittämättömästä sulamaan. Toisaalta se sallii ilman sisältää enemmän vesihöyryä. Vaikka kokonaissaldo on laskussa, kilpailee eri luonteisten prosessien välillä.

… erilaisia ​​vastauksia

”Uusien mallien lisääntynyt lämpeneminen johtaa Grönlannin jääpeitteen ja noin 1,5 kertaa korkeampi merenpinta vuoteen 2100 mennessä Tony Payne sanoo. Uusimman sukupolven ilmamallien kanssa Etelämantereelle ei kuitenkaan löydy ylimääräistä korkeutta, koska poikimisen lisääntyminen ja lumen kertyminen lisääntyvät.

« Jäätiköiden massatasapainoa on vaikea ennustaa ilmaston lämpenemisen arvioiden perusteella, ja monet prosessit vaativat lisähuomiota. », Lisää pääkirjoittaja. ” Yksi tärkeimmistä asioista, joka on otettava pois tästä, on mielenkiintoista, että kahden jääpeitteen reaktio sekä lämpenemisen vaikutus niihin on erilainen ja riippuu suuresti paikallisista olosuhteista. ».

yli 3/4 siitoskanoista on murtumia

Tuleva epidemia, joka aiheuttaa monia kuolemia, ei välttämättä johdu viruksesta