Mesoamerikkalaisiin kulttuureihin liittyvät luonnonvaraiset kasvilajit, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon

Äskettäisessä tutkimuksessa tutkijat analysoivat sukupuuttoon liittyvää riskiä yli 200 kasvilajista. Nämä tulevat Mesoamericasta ja ovat geneettisesti lähellä meille hyvin tuttuja kasveja, kuten maissia, avokadoa, perunaa ja papuja.

Villit kasvit, jotka ovat vaarassa kadota

Toimimalla ekosysteemeihin ilmastonmuutos vaikuttaa suoraan kasveihin. Monet kasvilajit kuitenkin herättävät huomiota suojelustaan. Nämä ovat kuitenkin usein lajeja, joita viljellään tai joilla on ilmeinen ekologinen merkitys – kuten laji-insinööri (tai ekosysteemin insinööri). Toisten osalta tilanne muuttuu monimutkaisemmaksi, koska sukupuuton vaara on loogisesti suurempi.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) julkaisi tutkimuksen lehdessä Kasvit, ihmiset, planeetta 6. syyskuuta 2021. Osana tätä työtä tutkijat analysoivat sukupuuttoon kohdistuvia riskejä vähintään 224 kasvilajia Se on peräisin Mesoamericasta, kulttuurialueelta, joka ulottuu Pohjois-Meksikon keski-tasangoilta nykypäivän Costa Ricalle. Nämä lajit ovat geneettisesti lähellä muita, jotka tunnemme hyvin: maissi, avokado, perunat, pavut, paprikat, vanilja, squash, puuvilla ja tomatillo.

vaniljatankoja
Luotto: yula / iStock

Pikemminkin huolestuttavia tuloksia

Tulosten perusteella, 35% tutkituista lajeista on uhanalaisia sukupuuttoon IUCN: n punaisen kirjan kriteerien mukaisesti. Ongelman pääasiallisista syistä löydämme lajin luonnollisen elinympäristön muuttamisen maatalouden ja jalostuksen edistämiseksi. Toinen esimerkki on rikkakasvien torjunta -aineiden käyttö, invasiivisten lajien (ja taudinaiheuttajien) esiintyminen ja hakkuut. Lopullinen syy on myös tärkeä: samojen lajien liiallinen vetäytyminen uhattu. Tutkimuksessa todetaan erityisesti, että suvun kahdeksan lajia Vanilja Mesoamerikassa esiintyvät ovat sukupuuttoon uhanalaisia ​​(tai kriittisesti uhanalaisia). Lisäksi 92% suvun taksoneista Gossypium (puuvilla) ovat myös uhattuina. Tämä koskee myös 33% suvun maissilajeista Zea ja 44% lajista Tripsacum.

José Sarukhán on Meksikon luonnon monimuotoisuuden tuntemusta ja käyttöä käsittelevän kansallisen komission (Conabio) kansallinen koordinaattori. Kyseinen henkilö on kategorinen: aiheena on näiden lajien geneettinen monimuotoisuus aliedustus geenipankkeissa. Siksi tutkimus viittaa siihen, että tämän geneettisen monimuotoisuuden säilyttäminen on erittäin tärkeää. Tämä sisältää ymmärryksen siitä, miten lajien ryhmä voi sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. joskus hyvin erilaisissa ympäristöissä. On myös kulttuurinen etu – joka ylittää ravitsevan näkökohdan – koska tietyt paikalliset populaatiot käyttävät tiettyjä kasveja lääkkeinä.

Lukuisia kuolleita kaloja Vähämerellä nitraattisaasteiden vuoksi

Tämä kaunis kukka todella piilottaa lihansyöjäkasvin, joka rakastaa hyönteisiä