Mikä on vihreä säde ja miten se havaitaan?

Mikä on vihreä säde ja miten se muodostuu? Tässä artikkelissa annamme joitain vastauksia ymmärtääksemme ilmiön paremmin ja lisätäksemme mahdollisuuksia osallistua tähän lyhyeen, mutta ei yhtä ylelliseen spektaakkeliin.

Harvoilla ihmisillä on ollut etuoikeus nähdä vihreä säde ainakin kerran elämässään. Tämä optinen ilmiö näkyy todellakin vain muutaman sekunnin ajan auringonnousun tai -laskun aikaan ja hyvin erityisten sääolosuhteiden vuoksi. Näin ollen ennen kuin ensimmäiset värivalokuvat tulivat lopullisesti todistamaan olemassaolonsa, useimmat näkivät vihreässä säteessä vain yksinkertaisen legendan monien muiden joukossa.

Mitkä olosuhteet ovat suotuisat?

Lyhyt hehku keltaisilla ja vihreillä sävyillä, jotka sijaitsevat horisontin alapuolella kulkevan aurinkokiekon yläosassa valokuvaus saa munanmuotoisen pisteen, pisteen tai harvemmin sarakkeen. Vihreä säde voi sisältää useita kerroksia, kuten alla olevassa kuvassa näkyy. Muista, älä koskaan katso suoraan aurinkoon vaarassa saada peruuttamattomia silmävaurioita. Varmista, että käytät relenäyttöä (joka on esimerkiksi missä tahansa digitaalikamerassa) tai että laitteessa on sopiva suodatin.

vihreä säde
Laajuus: Wikimedia Commons

Jos haluat toivoa sen havaitsemista, taivaan on ilmeisesti oltava Puolipilvistä, mutta myös läsnä tietty puhtaus. Toisin sanoen ilmassa on oltava vähän pölyä ja muita aerosoleja. Lisäksi pyrimme asettumaan itsemme eteenkaukainen ja selkeä horisontti (meri on hyvä ehdokas). Jos ilmapiiri on vakaa, kuten on korkeapainejärjestelmä, silloin ilmiöllä on hyvät mahdollisuudet esiintyä. Vielä on oltava riittävän valppaana, jotta et menetä sitä!

Riippuen ilmakehän pystysuorasta kerrostumisesta, esimerkiksi jos ilma on kylmempää pinnalla kuin korkeudessa, vihreä säde voi olla voimakkaampi ja esittää monikerroksista organisaatiota: puhummesisennyksiä. Muissa kokoonpanoissa se saa todellisen impulssin vaikutelman ja puhumme siitä helpommin vihreä salama.

Miten vihreä säde muodostuu?

Toisin kuin Jules Verne mainitsi romaanissaan 1882, vihreä säde ei ole optinen harha. Tämä on hyvin todellinen fyysinen ilmiö, joka voidaan selittää suhteellisen yksinkertaisella tavalla. Ilmakehä ohittaa auringon säteilyn prisman tavoin kulma, joka vaihtelee hyvin vähän aallonpituuksien mukaan (tai värit). Kylmät värit ovat poikkeavampia kuin lämpimät. Me puhumme taittuminen.

Tämä on niin alhainen, että et yleensä huomaa sitä. Kuitenkin, kun tähti on horisontissa, sillä on (diffuusion kanssa) keskeinen rooli vihreän säteen ulkonäössä. Itse asiassa punaiset ja oranssit säteet kulkevat jo maanpinnan yläpuolella ja ovat siksi vähitellen naamioitu tarkkailijalle. Lisäksi siniset ja violetit säteet ovat melkein täysin levinnyt* ilmamolekyyleillä ennen kuin saavutaan tarkkailijaan, ylitettävän ilmakehän suuren paksuuden vuoksi. Lyhyen ajan suuntaan, johon ilmiö ilmestyy, jäljelle jää vain keltaiset ja … vihreät säteet!

Ilmakehä siirtää prisman värejä prisman tavoin hieman eri kulmasta. Laajuus: Wikimedia Commons

Huomaa kuitenkin, että vaikka klassinen selitys vihreä säde on vakiintunut, jotkut fotometeorin muodot ovat edelleen huonosti ymmärrettyjä. Tapahtuu esimerkiksi, että se esiintyy pilven yläpuolella, kun aurinko hautaa päivän. Vuorilla, joissa ilma on hyvin puhdasta ja vähän hajaantunutta, on jopa mahdollista havaita sininen säde heti vihreän säteen jälkeen! Lopuksi tässä artikkelissa mainittuja käsitteitä vastaavat käsitteet koskevat myös kuutähdettä, vaikka vihreä säde on paljon heikompi ja siksi vaikeampi havaita.

* Muista, että sironta on verrannollinen aallonpituuteen, sininen ja violetti ovat eniten hajallaan olevia värejä.

Kääntöpisteiden ylittäminen äkillisen lämpenemisen taustalla 56 miljoonaa vuotta sitten

Tämä säätiö haluaa suojella maailman viimeisiä hiljaisimpia paikkoja