Miksi auringonkukat ovat aina itään päin kypsinä?

Jos auringonkukat kohtaavat nousevan auringon, se johtuu siitä, että lisääntynyt aamulämpö houkuttelee mehiläisiä, mikä edistää kasvien lisääntymistä, amerikkalaisten tutkijoiden tutkimuksen mukaan. Tämän työn yksityiskohdat julkaistaan ​​lehdessä Uusi fytologi.

Kun auringonkukat kasvavat, niiden ”päät” seuraavat auringon polkua päivän aikana, jotta ne voivat absorboida mahdollisimman paljon auringonvaloa kellonajasta riippumatta. Tätä prosessia ohjaa sisäinen kello, jota kutsutaan vuorokausirytmiksi, samanlainen kuin toimintaamme säätelevät vuorokausirytmit. Kypsänä varret kuitenkin jäykistyvät ja kukkapää, joka koostuu sadoista (joskus tuhansista) yksittäisistä kukista, kääntyy lopulta itään elämänsä loppuun asti. Uudessa tutkimuksessa Kalifornian yliopiston tiimi on pyrkinyt ymmärtämään miksi.

Tätä työtä varten Stacey Harmer ja hänen tiiminsä manipuloivat keinotekoisesti auringonkukan pään suuntausta ja lämpötilaa hallituissa olosuhteissa. He arvioivat useita parametreja, kuten kukkien fysiologiaa, pölyttävien mehiläisten vierailutasoa tai lisääntymisen onnistumista.

Aamulämpö houkuttelee mehiläisiä

Kukkapäät itään päin olivat luonnollisesti huomattavasti lämpimämpiä aamulla. Tutkijat havaitsivat, että tämä lämpö toi mehiläisille ”energiahyötyä” joita oli paljon enemmän aamulla itään päin olevien pään ympärillä verrattuna niihin, jotka olivat länteen päin näiden kokeiden aikana. Toisin sanoen itään katsominen antaa mehiläisille mahdollisuuden auringonkukkien etsiminen ja pölyttäminen helpommin.

Lisäksi suora aamuauringonvalo valaisi myös kukka -terälehtiin ultraviolettimerkkejä (näkymättömiä ihmissilmämme). Se voisi siis olla signaaleja, jotka on kehitetty juuri pölyttäjien houkuttelemiseksi.

Tutkijat havaitsivat myös, että itään suuntautuvat kukkapäät pyrkivät tuottamaan suurempia ja raskaampia siemeniä ja vapauttaa enemmän siitepölyä aamu. Kirjoittajien mukaan näitä vaikutuksia näytti hallitsevan laitoksen kokema lämpötila. Kun tutkijat käyttivät laitetta länteen päin olevien silmujen lämmittämiseen, he pystyivät saavuttamaan samanlaisia ​​tuloksia kuin itään päin olevat kukkapäät.

Toisessa kokeessa tutkijat yrittivät myös ympäröidä steriilejä uroskasveja, jotka tuottavat siemeniä, mutta ei siitepölyä steriileillä kasveilla itään tai länteen. Käyttämällä genotyyppiä he pystyivät erottamaan, olivatko steriilit urokset pölyttäneet itään tai länteen päin olevia kasveja. Tämän seurauksena itään päin olevien kasvien siitepöly tuotti enemmän jälkeläisiä kuin länteen päin olevat kasvit.

Irrotettavat ja modulaariset suojat aaltoja vastaan

Kesän 2021 tulipalot vapauttivat ennätysmäärän hiilidioksidia