Miksi pernaruton esiintyminen maaseudulla on helvettiä?

Kotikärpällä, jonka tunnemme hyvin kaupungissa, on läheinen serkku: pernarutto. Jälkimmäinen asuu enemmän maaseudulla ja ärsyttää siellä asuvia ihmisiä yhtä paljon. Tämä kärpäs on kuitenkin monella tapaa paljon pelottavampi!

Veren imevä kärpäs

Keväällä ja kesällä aurinkoisia päiviä leimaa usein kärpästen läsnäolo. Maaseudulla löydämme kuitenkin pernaruttokärpästä (Stomoxys calcitrans), jota kutsutaan myös ”stomoxe”Tai” vakaa perho ”. Sen lisäksi, että pernarutto hyökkää meihin kuin talokärpäs, pernarutto pistää ja syö verta aikuisena ja sukupuolesta riippumatta. Veren puuttuessa se voi silti selviytyä ruokkimalla nektaria ja siitepölyä. Valitettavasti hänen puremansa aiheuttavat näppylöitä, jotka ovat kutiavia. Varsinkin nämä kestää noin viikon noin kaksi tai kolme päivää hyttysen puremien vuoksi.

Pernaruttokärpästä löytyy siksi maaseudulta, jossa se nauttii auringonotosta puiden rungoilla, aidoilla, seinillä ja muilla ikkunoilla. Tosiasia on, että sen läsnäolo näillä alueilla ei ole sattumaa. Tallissa, lammaslautoissa ja muissa tallissa, lantaa ja lantaa on runsaasti. Perho munii sinne, jolloin kuoriutumisen jälkeen saadaan koprofaagisia toukkia.

pernarutto 2
Luotto: Katja Schulz / Wikimedia Commons

Mahdollisesti vaarallinen haitta

Sinun pitäisi tietää, että pernaruton puremat eivät ole vaarattomia, niin ihmisille kuin eläimille. Hyönteinen voi todellakin välittää sairauksia kuten hevosen tarttuva anemiavirus eläimille. Kohdistamalla usein naudat ja hevoset, kärpäs vaikuttaa näiden eläinten elämään päivittäin. Todellakin, vainoaminen ja puremien kipu ovat stressin lähde, jotka vaikuttavat heidän lepoaikoihinsa ja kykyynsä syödä.

Sisään julkaisu vuoden 2018 entomologi Gérard Duvallet toiminnallisen ja evoluution ekologian keskuksesta (CEFE) muistutti Reunionin saaren karjatilaa koskevan tutkimuksen yksityiskohdista. Kärpäsepidemian aikana tutkijat olivat ottaneet huomioon jälkimmäisen ottaman veren määrän. Yhteenvetona voidaan todeta, että tutkimuksessa arvioitiin verenhukkaa noin litra päivässä ja nautoja kohden.

Lopuksi puhutaan sairaudesta, jota kasvattajat erityisesti pelkäävät: pernarutto (tai pernarutto) bakteerien takia Bacillus anthracis. Tämä eläimiin ja ihmisiin vaikuttava sairaus on täysin parannettavissa, ja kuolleisuus on alle 1% hoidetuista tapauksista. Toisaalta, jos tautia ei tunnisteta ajoissa, tuloksena oleva sepsis muuttuu nopeasti kohtalokkaaksi.

Venäjällä olemme aliarvioineet voimakkaasti metsien merkityksen

Kaksipuoliset aurinkokennot tuottavat ennätystuloksen