mitä vaikutuksia planeetan hydrologiseen kiertoon?

Ilmastonmuutos häiritsee edelleen planeetan hydrologista kiertoa lämpötilan noustessa, mikä tekee märistä ja kuivista olosuhteista äärimmäisiä, tutkijat varoittavat. Jälkimmäiset ovat erityisen huolissaan kausiluonteisista monsuuni -jaksoista, joista satoja miljoonia ihmisiä on riippuvainen, sekä jäätiköiden alajuoksulla asuvista populaatioista.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC), yksi YK: n elimistä, julkaisi 9. elokuuta hälyttävän raportin ilmastonmuutoksesta. Vuoteen 2030 mennessä ilmaston lämpenemisen odotetaan saavuttavan +1,5 ° C kynnyksen esiteolliseen vuoteen verrattuna, tutkijat sanovat. Tällaisella lisäyksellä on ilmeinen vaikutus maapallon hydrologiseen kiertokulkuun, joka saattaa korostaa äärimmäisten sääilmiöiden suuruutta ja esiintymistiheyttä.

Hydrologisen syklin kiihtyminen

Nämä muutokset planeetan luonnollisissa sademalleissa ovat yksi ilmaston kriisin suurimmista vaikutuksista. IPCC -raportti sisältää yli 200 sivua, jotka keskittyvät tähän yksittäiseen aiheeseen. Tarkempi keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutuksista veteen tulee ensi helmikuussa, raportin toisessa osassa.

Yleensä planeetan hydrologisen kierron häiriöt, jotka johtuvat äkillisestä lämpötilan noususta, tekevät jo kosteista alueista yhä kosteampia. Päinvastoin, jo kuiville alueille tulee yhä useammin esiintyviä ja merkittäviä kuivuusjaksoja.

”Koska ilmakehä lämpenee edelleen ilmaston lämpenemisen vuoksi, se voi pitää ja kuljettaa enemmän kosteutta. Laajemmassa mittakaavassa odotamme hidrologisen kierron kiihtyvän: voimakkaampaa haihtumista tropiikissa ja voimakkaampia sateita korkeilla leveysasteilla ja joillakin päiväntasaajan alueilla. ”, alleviivaa sisään Vartija Professori Mike Meredith Brittiläisestä Etelämantereen tutkimuksesta ja IPCC: n pääkirjailija.

Äärimmäisten sääilmiöiden suuruus ja esiintymistiheys ovat jo nähtävissä kaikkialla planeetalla. Yhdysvaltojen etelä- ja länsipuolet, kuten Saharan eteläpuolinen Afrikka, ovat todellakin jo tottuneet lisääntyneeseen kuivuuteen, kun taas tulvat ja kuivuudet kohtaavat edelleen Kiinaa ja Eurooppaa.

hydrologinen sykli ilmaston lämpeneminen

Monsuunit ja sulava jää

Raportti huomauttaa, että Aasian ja Keski -Sahelin (Afrikka) monsuuni ovat välttämättömiä yli miljardin ihmisen elämälle.

«Jokainen ylimääräinen lämpenemisaste pahentaa äärimmäisten tapahtumien esiintymistiheyttä ja vakavuutta monsuuni -alueilla, kuten rankkasateiden, tulvien ja kuivuuden aikana., tiivistää tohtori Andy Turner, Readingin yliopisto ja IPCC: n pääkirjailija.

Myös jäätiköiden ruokkimat alueet ovat alttiita tulville ja vesipulalle.

”Jäätiköt ympäri maailmaa ovat vetäytyneet 1990 -luvulta lähtien; Tämä on ennenkuulumatonta ainakin kahden vuosituhannen ajan, ja se on selvä signaali ilmaston lämpenemisen vaikutuksista. ”, muistelee Mike Meredith. ”Monille alavirtaan kuuluville yhteisöille korkeat vuorijäätiköt ovat välttämättömiä heidän elämäntapaansa ja tarjoavat luotettavan makean veden lähteen juotavaksi ja sadon kasteluun. Kun nämä jäätiköt vetäytyvät edelleen, vahvempi sula johtaa aluksi suurempiin tulvien, lumivyöryjen ja maanvyörymien riskiin. ”

Lopulta käytettävissä olevan makean veden väheneminen siirtää riskin kohti kuivuutta. ”Miljoonat ihmiset asuvat alavirtaan suurista vuorijäätiköistä, kuten Himalajasta; tämä on äärimmäisen huolestuttavaa heidän elämänsä ja toimeentulonsa vuoksi. ”, jatkaa tutkija.

Nämä vaikutukset vesihuoltojärjestelmiin häiritsevät jo niistä riippuvaisia ​​väestöryhmiä, jotka ovat usein haavoittuvia. Jonathan Farrin, hyväntekeväisyysjärjestön WaterAidin, COP26 -kokouksen Glasgow’ssa marraskuussa kokoontuvien hallitusten on toteutettava toimenpiteitä, joilla pyritään paitsi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen myös köyhien maiden selviytymiseen.

Kun pingviinien kakka antaa meille mahdollisuuden tutkia menneisyyden vaihteluja valtameren liikkeessä

Kuinka tardigradit toimivat? Tässä muutamia kuvia