Pohjois -Atlantin suihkuvirta on vaarassa joutua ennennäkemättömään hallintoon ainakin vuosituhannen ajan

Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset Pohjois -Atlantin suihkuvirtaan ovat toistaiseksi peittyneet luonnollisella vaihtelulla, tutkijat odottavat meidän siirtyvän viimeisen vuosituhannen vaihtelualueen ulkopuolelle vuoteen 2060 mennessä. ja sosiaalis-taloudelliset seuraukset. Tulokset julkaistiin äskettäin tieteellisessä lehdessä PNAS.

Ymmärtäminen siitä, miten ekstratrooppinen ilmakehän kierto kehittyy ilmaston lämpenemisen myötä, on monimutkainen mutta tärkeä tehtävä. Itse asiassa tämä kierto hallitsee suurelta osin ilmasto -olosuhteiden jakautumista mantereille. Esimerkki Länsi -Euroopasta, jota hillitsee sen valtameren länsivirtaus, on symbolinen.

Suihkuvirran aiemmat muunnelmat: ennennäkemätön rekonstruktio

Pohjois -Atlantin ilmastomallisimulaatiot ennakoivat suihkuvirran muuttumista pohjoiseen. Länsikierron suuren luonnollisen vaihtelun vuoksi on kuitenkin epäselvää, heijastaako viimeaikainen kehitys jo odotettuja muutoksia. Suorat havainnot ovat olleet saatavilla vain muutaman vuosikymmenen tai jopa vuosisadan ajan muutamilla alueilla. Ajanjakso, joka ei tarjoa riittävää kontekstia kattamaan monenlaisia ​​luonnollisia vaihteluja ja näin ollen määritellä viime vuosikymmenten epätyypillinen luonne tai ei. Muiden menetelmien käyttö on siksi välttämätöntä.

Aseman (C, leveysaste) ja voimakkuuden (D, m / s) rekonstruointi viimeisten 1250 vuoden aikana. Lihavoidut käyrät vastaavat 30 vuoden liukuvaa keskiarvoa. Laajuus: Matthew Osman ym. 2021.

Palatakseen ajassa taaksepäin amerikkalainen tutkijaryhmä on hyödyntänyt nerokkaasti Grönlannin jäätikön. Se sijaitsee länsihallinnon pohjoispuolella, ja se kirjaa länsituulien vaihtelevuuden keräämällä enemmän tai vähemmän lunta ja tallentamalla sen muodostavien vesimolekyylien isotooppiset ominaisuudet. Lisäksi suorittamalla ydinnäytteitä noin neljäkymmentä kohdetta ja tarkistamalla ne sitten ilmamallilla, tiimi pystyi rekonstruoimaan Pohjois-Atlantin suihkuvirran voimakkuuden ja sijainnin vuodesta toiseen yli 1200 vuoden aikana.

Luonnollinen vaihtelevuus hallitsee (toistaiseksi) tanssia

Tulokset osoittavat, että länsituulien voimakkuus ja leveys vaihtelivat voimakkaasti 1800 -luvulta lähtien ja että viimeaikainen kehitys ei ole epänormaalia viime vuosituhannen yhteydessä. Siten luonnollinen vaihtelu on toistaiseksi peittänyt ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutuksen. Kuitenkin lämpenemisen jatkuessa suihkukoneen retkien odotetaan siirtyvän luonnollisen vaihtelualueen ulkopuolelle vuoteen 2050–2060 mennessä. Erityisesti ottaen huomioon sen yhä pohjoisempi keskimääräinen sijainti.

suihkuvirtaus
Suihkuvirran tuleva kehitys voimakkuudessa (a) ja asennossa (b) vuosien 1850 ja 2100 välillä. Viimeisen 1250 vuoden aikana arvioitu luonnollisen vaihtelun vaihteluväli näkyy harmaana. Huomaa ihmisen vaikutuksen syntymispäivä noin 2050–2060, koska se liittyy asemaan. Laajuus: Matthew Osman ym. 2021.

Tai, « Suihkuvirran vaihteluilla voi olla vakavia yhteiskunnallisia vaikutuksia, kuten tulvia ja kuivuutta, koska ne vaikuttavat sääoloihin »Sukulaiset Matthew Osman, pääkirjoittaja. Sellaisena jälleenrakennus osoittaa selvän yhteyden menneisyyden tuulen poikkeavuuksien ja tiettyjen nälänhädien välillä. Lainataan esimerkiksi sitä, mikä kosketti Iberian niemimaata vuonna 1374, tai niitä, jotka iskivät Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuosina 1728 ja 1740.

« Tällaisilla vaihteluilla on valtavia vaikutuksia sääolosuhteisiin, joita ihmiset voivat kokea tietyssä paikassa. »Tiedot Matthew Osman. ” Esimerkiksi kun suihkuvirta sijaitsee etelämpänä, normaalisti kuiva Iberian niemimaa on yleensä leuto ja kostea. Mutta suihkuvirran muuttuessa pohjoiseen suuri osa kosteudesta siirtyy pois Iberian niemimaalta Skandinavian jo kosteisiin alueisiin. Sauvasiirtyneellä suihkuvirralla tulevaisuudessa voi näin ollen olla samanlaisia ​​mutta pysyvämpiä seurauksia. ».

Lyhyesti sanottuna, jos nykyään nälänhätä ei ole ensisijainen riski, kaikki länsihallinnon muutokset tulevaisuudessa vastaavat voimakkaita säähäiriöitä. enemmän tai vähemmän suoria vaikutuksia ekosysteemeihin ja niistä riippuvaisiin ihmisyhteiskuntiin. Erityisesti Pohjois -Amerikassa ja Länsi -Euroopassa, voimakkaasti Pohjois -Atlantin suihkukoneen vaikutuksesta. ” Tuloksemme ovat varoitus: vaikka suihkuvirran ”työntäminen” sen luonnollisen alueen ulkopuolelle on ongelmallista, sen lopullinen kohtalo on edelleen suurelta osin hallinnassamme. »Kesyttää pääkirjoittajan.

Kun Australian tulipalot aiheuttavat valtavia planktonisia kukintoja

Merisaukot ovat erittäin hyödyllisiä ilmastonmuutosta vastaan