sen vaikutus Alppien myrskyihin olisi yliarvioitu

Toisin kuin yleisesti uskotaan, ukkosmyrskyt ja tornadot Yhdysvaltojen Great Plainsilla riippuvat suhteellisen vähän Meksikonlahden lämpimistä vesistä. Joka tapauksessa tämän osoittaa äskettäin tieteellisessä lehdessä julkaistu tutkimus. Journal of Climate.

Ilmastollisesta näkökulmasta Yhdysvaltojen tasangot ovat suosittuja virulenttisesta tornadokaudestaan. Muista, että jälkimmäinen kestää maaliskuusta kesäkuuhun ja huipussaan huhti -toukokuussa. Joka vuosi alueen ylittävät väkivaltaiset ukkosmyrskyt tuovat mukanaan muutamasta sadasta yli tuhanteen tornadoon, joista osa osoittautuu erityisen tuhoisiksi ja murhaaviksi.

Voimakkaat ukkosmyrskyt Pohjois -Amerikassa: vakio selitys

Usein selitetään, että jos tasangot ovat niin alttiita tälle ilmiölle, se johtuu siitä, että ne ovat paikka, jossa Meksikonlahden kuuma ja kostea ilma kohtaa Kanadan kylmän ja kuivan ilman. Näiden kahden ilmamassan kosketus, jota helpottaa pohjois-etelä-liikkeitä edellyttävien Kalliovuorien läsnäolo, aiheuttaisi siten usein ukkosmyrskyjä.

ukkosmyrskyjä
Myrskyinen supersolu Kansasissa 10. toukokuuta 2014. Laajuus: NOAA Weather in Focus -valokuvakilpailu 2015.

Vaikka tämä selitys on yksinkertaistettu, siinä oletetaan kuitenkin, että etelässä on suuri kostean lämmön säiliö, Meksikonlahti ja korkeampi helpotus länteen, Kalliovuoret. Viimeaikaisen työn mukaan yhdellä näistä kahdesta tekijästä ei kuitenkaan olisi sitä merkitystä, jota hänelle ajateltiin tähän asti.

Monimutkaisempi todellisuus

Yleisen kiertomallin avulla tutkijat arvioivat näiden kahden elementin suhteellista merkitystä. Muutamalla muutamia koodirivejä tietokoneohjelmassa on todellakin mahdollista muuttaa Amerikan lännen vuoret tasangoiksi tai korvata Persianlahti maalla. Vertaamalla eri simulaatioita voidaan kunkin tekijän rooli erottaa.

Kuten odotettiin, Kalliovuorien poissaolo vähensi huomattavasti vakavien ukkosmyrskyjen määrää mantereen sisäpuolella kylmemmän ja kuivemman ilmapiirin vuoksi. Tiedemiehet kuitenkin hämmästyivät Persianlahden vesien läsnäololla tai puuttumisella oli lopulta suhteellisen vähän vaikutusta. Enimmäkseen ukkosmyrskyjä tapahtuu lievästi itään, mutta ilman voimakkaita vaikutuksia niiden voimakkuuteen tai taajuuteen.

Nämä tulokset osoittavat, että ymmärryksemme mekanismeista, jotka johtavat siihen, että Pohjois -Amerikka on ukkosmyrskyn ja tornadin toiminnan kannalta hotspot, on edelleen harmaiden alueiden alainen. Jatkotyötä tarvitaan asian selvittämiseksi. Erityisesti mahdolliset syyt, miksi Meksikonlahden lämpimillä vesillä näyttää olevan vain rajallinen rooli.

Tämä kaunis kukka todella piilottaa lihansyöjäkasvin, joka rakastaa hyönteisiä

Kaliforniassa punapuut on suojattu tulipaloilta alumiinifoliolla