Tämä kaunis kukka todella piilottaa lihansyöjäkasvin, joka rakastaa hyönteisiä

Hiljattain Kanadassa tehdyssä tutkimuksessa tehtiin havainto Pohjois -Amerikassa hyvin yleisestä kukkivasta kasvista. Se pystyy sieppaamaan hyönteisiä varrensa tarttuvilla rakenteilla. Maali ? Sulata hyönteiset ravinnoksi.

Todellinen ruokahalu hyönteisille

Heti kun herätämme lihansyöjäkasveja, on helppo ajatella kuuluisaa kärpässiepparia (Dionaea muscipula). Lainaamme myös Nepenthes rafflesiana joka hyväksyy bluffaavan metsästysstrategian, jonka tarkoituksena on houkutella suosikkiruokansa muurahaisia. Brittiläisen Kolumbian (Kanada) yliopistojen tutkijat julkaisivat tutkimuksen lehdessä PNAS 17. elokuuta 2021. Kyse on kasvista, jonka ulkonäkö ei ole pelottava: Triantha occidentalis.

Tutkijat sanovat kuitenkin tehneensä löydön tästä kasvista, joka kuvattiin ensimmäisen kerran 1900 -luvun lopulla ja joka oli yleinen Pohjois -Amerikassa. Tässä kukassa on herkkiä valkoisia kukkia, mutta itse asiassa siinä on todellinen ruokahalu hyönteisille, ominaisuus tuntematon tähän päivään asti.

Tutkijaryhmä teki tämän löydön sattumanvaraisesti toisen hankkeen aikana. Kyseinen kasvi kiinnitti heidän huomionsa myöhemmin analysoi sen genomia. He havaitsivat, että sillä oli geneettinen mutaatio, joka yleensä esiintyy lihansyöjäkasveissa.

Triantha occidentalis kasvien lihansyöjä
Luotto: marlin harms / Wikipedia

Erittäin erikoinen kasvi

Jatkaessaan tutkimustaan ​​tutkijat ymmärsivät, että Triantha occidentalis kasvoi ympäristössä, jossa oli paljon auringonvaloa ja vettä, mutta ravinteita. Tämäntyyppinen ympäristö on kuitenkin samanlainen kuin lihansyöjäkasvit. Sitten paljastui kasvi tarkemmin d’intrigantes -rakenteet kukan varren tasolla.

Muutamien kasvien ja hyönteisten avulla asiantuntijat tekivät kokeen. Nämä testit mahdollistivat sen, että kasvi on saatu yli 50% sen typestä syömällä hyönteisiä. Lisäksi varressa olevat tahmeat karvat tuottavat entsyymiä: fosfataasia. Jälkimmäinen edistää saaliin hajoamista sekä kasvien tarvitsemien ravintoaineiden talteenottoa.

Mutta miten selittää, että lihansyöjä Triantha occidentalis ei löydetty aikaisemmin? Todellisuudessa kuuluisat tahmeat karvat ovat melko huomaamattomia, mutta ennen kaikkea pölyttävät hyönteiset kiertävät kasveja säännöllisesti rehuksi. Siksi se on hyvin erityinen kasvi, joka ruokkii hyönteisiä hyväksyessään jättää muut etsimään sen kukkia.

Mesoamerikkalaisiin kulttuureihin liittyvät luonnonvaraiset kasvilajit, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon

sen vaikutus Alppien myrskyihin olisi yliarvioitu