Tuleva epidemia, joka aiheuttaa monia kuolemia, ei välttämättä johdu viruksesta

Kun ihmiskunta vähitellen nousee SARS-CoV-2-koronaviruksen otteesta, on varmaa, että muita tappavia epidemioita syntyy. Varoitukset lisääntyvät kasvien epidemioiden tasolla. Vaikuttamatta suoraan ihmiseen he voisivat näin aiheuttaa nälänhätää.

Hyönteisten tuholaiset ja sienet

the Covid-19-pandemian arviointi on yli 219 miljoonaa tapausta noin 4,5 miljoonalle kuolemalle, joista 115 000 Ranskassa. Jos tällä hetkellä, maailma päästä vähitellen pois tästä tilanteesta hallitustenvälinen biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemipalvelujen tiedepolitiikan foorumi (IPBES) julkaisi huolestuttavan raportin marraskuussa 2020. Asiakirjassa väitettiin, että ”pandemioiden aikakausi” oli vasta alkanut. Silti olisi tällä hetkellä ei ole syytä epäillä koronavirus tai muu virus, joka vaikuttaa suoraan ihmisiin maailmanlaajuisesti.

Todellisuudessa uhrit ovat kasveja, vaivannut hyönteisten tuholaiset ja muita tuhoisia sieniä. 21. heinäkuuta 2021 julkaistussa artikkelissa Nopea yritys muistutti, että 600 tuholaislajia oli jo kehittänyt jonkinlaisen vastustuskyvyn olemassa oleville torjunta -aineille. Tämän seurauksena Yhdysvallat kärsii jopa tappioita kymmenen miljardia dollaria vuosittain.

Mainittakoon esimerkiksi afrikkalainen psyllidi, jonka alkuperä on hyönteinen keltaisen lohikäärmeen tauti, vaikuttaa sitrushedelmiin ja aiheuttaa vihreyttä. Tätä tautia esiintyy Aasiassa, Afrikassa ja nyt trooppisessa ja subtrooppisessa Amerikassa. Floridan appelsiinipuut ovat maksaneet hinnan jo useiden vuosien ajan, ja tänään on Välimeren istutusten vuoro. Huomaa myös Fusarium -sienen olemassaolo tauti Trooppinen rotu 4 (TR4), joka tartuttaa banaanit juurien kautta ja aiheuttaa kuolemaan johtavan kuivuuden (katso alla). Tämä tauti on tuhonnut banaaniviljelmiä Etelä -Aasiassa ja Afrikassa viime vuosina. Nykyään se vaikuttaa suuresti Ecuadoriin, joka on yksi suurimmista banaanintuottajista.

banaanikasvi Fusarium
Laajuus: FAO

Merkittävä nälänhätäriski

Maailman nälänhädän mahdollisuus tällaisista syistä ei ole tieteiskirjallisuutta. Pelkästään Afrikassa, vähintään 500 miljoonaa ihmistä voi olla elintarviketurvaa muuttavien hyönteisten, kasvitautien ja muiden tuholaisten vaikutuksesta. Lisäksi, FAO vahvisti että ei vähemmän kuin 37% vehnäkasveista ovat keltaisen ruosteen uhattuja.

Nykyisessä tilanteessa, jossa ilmastonmuutos on hallitseva paikka, pelot ovat sitäkin suurempia. A 2018 tutkimus huomautti, että nykyään tärkeimmät viljelykasvit (maissi, riisi, vehnä) olivat tappiot 5-20% hyönteisten tuholaisten takia. Jälkimmäisten ruokahalu kuitenkin kasvaa maapallon lämpötilojen myötä, jokainen lisäaste aiheuttaisi lisähäviöitä, joiden arvioidaan olevan 10–25%. Lisäksi kyse on varmasti hyönteisten populaatioiden lisääntymisestä lauhkeat viljantuotantoalueet kolmella mantereella.

On selvää, että ratkaisu ei ole kaksinkertaistaa ponnisteluja torjunta -aineiden levittämisessä. On sanottava, että niiden käyttö on jo lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Tiede on enemmän kiinnostunut genetiikasta tulevien satokatastrofien estämiseksi. Lainaamme tässä yhteydessä esimerkiksi ”bt -maissia”, joka kestää eurooppalaista maissiporausta, jota esiintyy yli kolmella neljäsosalla Yhdysvalloissa viljellyistä maissipinnoista.

Merenpinnan nousua hillitsee lisääntynyt lumisade Etelämantereella?