Uuden epidemian uhka näkyy merinisäkkäissä

Tutkijat ovat eristäneet uuden morbillivirus -kannan, RNA -viruksen, joka on vastuussa tappavista epidemioista delfiineissä. Koska tämä laji tiedetään olevan erittäin sosiaalinen, tutkijat ovat huolissaan siitä, että taudinaiheuttaja voi levitä nopeasti muiden merinisäkkäiden populaatioiden kesken.

Vuonna 2018 nuori uros Fraserin delfiini (Lagenodelphis hosei) juoksi karille Mauin Havaijilla. Hänen ruumiinsa oli melko hyvässä kunnossa, mutta hänen elimissä ja soluissa oli merkkejä sairaudesta. Kahden vuoden tutkimus paljasti lopulta syyllisen: tuntematon kanta jahyvin erilainen”Morbillivirus.

Tuhkarokkovirus, kato, peste des petits -märehtijät ja karjaeläin kuuluvat samaan sukuun. Merinisäkkäillä kaksi kantaa on äskettäin johtanut korkea delfiinien kuolleisuus Brasilian ja Australian länsirannikon tuntumassa.

Virus, joka voi levitä nopeasti

Uuden viruskannan löytäminen on tietysti huolestuttavaa, varsinkin kun se eristettiin Fraserin delfiini, a erittäin sosiaalisia lajeja, joiden tiedetään sekoittuvan muihin delfiineihin ja valaisiin. Tämän seurauksena nämä eläimet voisivat välittää tämän erittäin tarttuvan taudinaiheuttajan Tyynen valtameren keskustan ulkopuolelle, missä nämä delfiinit tavallisesti vaeltavat, pakottaen meren villieläinten hoitajat ja ympäristönsuojelijat olemaan varuillaan. mukaan kirjailijat, jotka esittävät työnsä yksityiskohtaisesti Tieteelliset raportit.

Tämä on myös tärkeää meille täällä Havaijilla, koska meillä on monia muita delfiini- ja valaalajeja (noin 20), jotka todennäköisesti tarttuvat tähän virukseen, mukaan lukien jotkut ovat erittäin haavoittuvaisia”Krisi West sanoo Havaijin meribiologian instituutista. ”Yksi esimerkki ovat uhanalaiset saaren väärennetyt orkat. On arvioitu, että jäljellä on vain 167 yksilöä. Jos morbillivirus leviäisi tämän väestön kautta, tämä ei ainoastaan ​​muodostaisi suurta estettä väestön toipumiselle, vaan voisi myös muodostaa suuren esteen väestön toipumiselle. Uhanalainen“.

delfiinien merinisäkkäiden virus
Fraserin delfiinien palo havaittiin Havaijin lähellä. Luotto: NOAA / Allan Ligon

Suunniteltu rokotusohjelma

Kirjoittajat huomauttavat, että tarvitaan lisää tutkimusta, jotta voidaan testata merinisäkkäiden immuniteettitasoja Keski -Tyynellämerellä. Muut lajit voivat todellakin ovat jo saaneet immuniteetin tätä morbillivirusta vastaan aiemman altistuksen kautta, mutta tämä voidaan määrittää vain vasta -ainetestillä. Ryhmä pyytää myös yleisöä ilmoittamaan kuolleiden tai ahdistuneiden eläinten havainnoista National Oceanic and Atmospheric Administrationille (NOAA).

Kannustavaa on, että NOAA on aiemmin työskennellyt morbillivirus -rokotusohjelman parissa luodakseen lauman immuniteetin uhanalaisten havaijilaisten munkkihylkeiden keskuudessa. Siksi delfiinirokotuskampanjaa voitaisiin harkita tilanteen kehittymisen mukaan.

Kaksipuoliset aurinkokennot tuottavat ennätystuloksen

Ruotsin korkein vuori on menettänyt kaksi metriä vuodessa