Väkivaltainen törmäys vältettiin tuskin jäävuoren A-74 ja Brunt-esteen välillä

Helmikuun 26. päivänä Wuntellinmeren eteläpuolella sijaitseva 150 metrin paksuinen suuri jäätynyt tasangolla karkasi jättimäinen 1270 km²: n jäävuori.

A-74-niminen jääpala pysyi erittäin lähellä laituria, josta se katkesi. Kyseessä ovat merivirrat, jotka eivät ole kovin suotuisia ajelehtimiseen avomerelle. Kuitenkin voimakkaan itätuulen esiintyminen aikaisemmin kuussa pakotti juggernautin kulkemaan länteen ja kääntymään Brunt -esteen länsikärjen ympäri.

Maan havaitsemissatelliittien ottamat kuvat osoittavat, että A-74: llä on sen liikkeen aikana laiduntanut vaarallisesti emolevyn. Pientä vaikutusta on jopa raportoitu. Alla esitetyssä animaatiossa näemme vaikuttavan jään palan 9. – 18. elokuuta.

jäävuori
Laajuus: Euroopan avaruusjärjestö / Sentinel.

A-74 jäävuori ja Brunt-este: törmäys vältyttiin tiukasti

Tutkijoiden mukaan väkivaltaisempi törmäys jäävuoren ja jääesteen välillä olisi voinut johtaa toisen samanlaisen tai jopa suuremman jäämassan irtoamiseen. Itse asiassa Brunt -alusta on edelleen dynaamisen epävakauden tilanteessa kehittyessään vikoja ja halkeamia. Toistaiseksi sen ankkurointi merenpohjaan mahdollistaa muutosten nopeuden hillitsemisen hieman.

Näistä syistä vuonna 2016 asiantuntijat Brittiläinen Etelämantereen tutkimus maahan asennettujen oli siirrettävä Halley VI -tutkimuspaikkansa noin kolmekymmentä kilometriä sisämaahan tasangolta turvallisemmalle alueelle.

Etelämantereen jäävuori
Laajuus: Halley / British Antarctic Survey -tiimi.

”Korin nenän muotoinen kappale, joka on jopa suurempi kuin A-74, pysyy yhteydessä kokoonpanoon, mutta tuskin”, yksityiskohtainen Mark Drinkwater, Euroopan avaruusjärjestön tutkija. ”Jos jäävuori olisi törmännyt voimakkaammin tämän osan kanssa, se olisi voinut tapahtua nopeuttaa jäljellä olevan jään sillan murtumista aiheuttaen sen murtumisen. Seuraamme tilannetta säännöllisesti Sentinel -satelliittikuvien avulla ”.

Huomaa, että tässä erityistapauksessa ei voida luoda selvää yhteyttä ilmastonmuutokseen. Ei myöskään valtavan A-76-poikan poikimisesta viime toukokuussa. ”A-76 ja A-74 ovat vain osa jäähyllyjen luonnollisia kierroksia, jotka eivät olleet poikineet mitään suurta vuosikymmeniin”, ilmoitettu tässä ominaisuudessa Laura Gerrish, British Antarctic Survey -tutkija. ”On tärkeää seurata kaikkien jäävuoren poikimisten esiintymistiheyttä, mutta kaikki tämä oli odotettua toistaiseksi”.

Euroopan on valmistauduttava 50 ° C: n tai sitä korkeampiin lämpötiloihin

Tällä hetkellä otsonireikä on suurempi kuin Etelämantereen mantereella