Valtava kilpikonna, joka otti videon metsästäen ensimmäistä kertaa lintua

Muutama viikko sitten Seychelleillä kehittyvä jättiläinen kilpikonna jäljitti, tappoi ja nielaisi kokonaisen nuoren linnun. Tällaista käyttäytymistä, jota ei ollut koskaan dokumentoitu tähän asti, kuvataan vuonna julkaistussa tutkimuksessa Nykyinen biologia.

Hän kävelee hitaasti tukille istuvan tiirin (Anous tenuirostris) edessä, tarttuu sen päähän ennen nielemistä. Hän on aikuinen nainen Seychellien jättiläinen kilpikonna (Aldabrachelys gigantea). Tapahtuma pidettiin 30. heinäkuuta 2020 iltapäivän lopussa Frégate -saarella, joka sijaitsee Intian valtamerellä useita satoja kilometrejä koilliseen Madagaskarista.

Video kokouksesta, jonka on kuvannut saaren suojelun ja kestävyyden apulaispäällikkö Anna Zora, voi olla hieman huolestuttava. Loppujen lopuksi näitä matelijoita pidettiin tähän asti kasvissyöjinä. Uskotaan myös, että heidän kasvisruokavalionsa on muokannut heidän ekosysteemejään. Jotkut syövät toisinaan etanan kuoria tai kuolleiden lintujen, vuohien ja jopa muiden kilpikonnien luita. Entä jos todellisuudessa nämä jättiläiskilpikonnat täydentäisivät ruokavaliotaan aika ajoin tuoreella lihassa?

Useita tapauksia on raportoitu, mutta ei mitään konkreettista

Käyttäytyminen näyttää todellakin olevan tietoinen, mistä todistaa kilpikonnan lähestyminen. ”Hän katsoo suoraan tiiriin ja kulkee tietoisesti sitä kohti ilman epäilystä”Cambridgen yliopiston biologi Justin Gerlach sanoi lausunnossaan. ”Se oli hyvin, hyvin outoa ja täysin erilaista kuin kilpikonnan normaali käyttäytyminen”.

Biologin mukaan aiemmin on raportoitu kilpikonnista, jotka kuluttavat lintuja ja muita eläimiä, mutta toistaiseksi niitä ei ole täysin dokumentoitu. Joten on aina ollut mahdotonta sanoa, onko kilpikonna tappanut eläimen suoraan tai onko se vain ”istunut” sen päällä ja löytänyt sen ”mukavasti murskatuksi”.

Kuten korostettu todellakin James Gibbs, herpetologi New Yorkin osavaltion yliopistosta ja Galapagos Conservancy, nämä matelijat ovat kehittäneet utelias suhteen lintuihin.

”Kilpikonnat nousevat joskus ylös ja venyttävät kaikki raajansa niin, että peipot tulevat ja vapauttavat heidät punkkeista”, hän selittää. ”Olen vuosien varrella kuullut, että jotkut kilpikonnat putoavat ja litistävät lintuja vain syödäkseen niitä. Mutta ne olivat vain anekdootteja, ja kun olen viettänyt siellä monia vuosia, en ole koskaan nähnyt sitä itse. ”.

Paljon kysymyksiä

Tämä käyttäytyminen olisi siksi hyvin harvinaista, johtuen useiden olosuhteiden epätavallisesta yhdistelmästä. ”Jotta kilpikonna metsästää menestyksekkäästi, sen on oltava saalista nopeampi, mikä rajoittaa mahdollisuuksia”, korostaa Justin Gerlach. ”Jos nuori tiiri olisi juossut karkuun, se olisi paennut helposti, mutta se on laji, joka pesii puissa, joten maaperä on vaarallinen paikka”.

Vaikka tämä on harvinaista, tämä käyttäytyminen herättää silti useita kysymyksiä. Kuinka monta kilpikonnaa toimii tällä tavalla? Onko se muutama vai suuri osa väestöstä? Ja kuinka usein? Onko se vain maukas vaihtelu heidän ruokalistallaan vai saavatko he siitä jotain suurta?

Matalan suuruisten tulivuorenpurkausten sanotaan olevan suurempi uhka kuin megapurkaukset

Kohti jäätikötöntä Pyreneitä vuosisadan puoliväliin mennessä