yli 3/4 siitoskanoista on murtumia

Äskettäin tanskalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että eläinten puolustajien pitäisi hypätä. Tämän työn mukaan vähintään 85% viljellyistä kanoista kärsii murtumista. Syynä ei ole mikään muu kuin yhä suurempi paine luille munien vuoksi, joiden koko on yhä vaikuttavampi.

Liian suurten munien ylituotanto

Tanskassa tutkimus julkaistiin lehdessä Plos One 13. elokuuta 2021 riittää kapinoimaan eläinsuojelijoita ja kuluttajajärjestöjä. Kööpenhaminan yliopiston eläinlääkintä- ja eläintieteiden laitoksen tutkijoiden mukaan 85% viljellyistä kanoista on murtumia rintalastan, jota voitaisiin pitää rinnassa ihmisellä. Osana tätä työtä tutkijat tutkivat lähes 4800 kanaa 40 tilalla eri. He löysivät kölin murtumia noin 4100 samasta kanasta.

Ranskassa L214 -yhdistys tuomitsee erittäin säännöllisesti viljeltyjen kanojen elinolosuhteet. Tässä käsiteltävällä ongelmalla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä näiden olosuhteiden kanssa. Itse asiassa riippumatta siitä, onko kyseessä häkkikasvatus vai ulkokäyttö, murtumat ovat yhtä läsnä. Todellinen ongelma tulee a liian suurten munien ylituotanto.

”Villi kana munii noin 20 munaa vuodessa, kun taas moderni muniva kana tuottaa noin 320 munaa vuodessa. Muniminen aiheuttaa kanoille niin suurta painetta, että se aiheuttaa luunmurtumia ”, kertovat tutkimuksen tekijät.

kananjalostus
Laajuus: wikoski / iStock

Täysin sopimaton morfologia

Munien koon osalta havainto on seuraava: mitä suurempia munia ja mitä pienempi kana, sitä tärkeämpiä ovat murtumat. Tutkimus herättää myös johtopäätöksen laskelmasta, jonka tulos on hämmentävä: murtumariski kasvaa 3% jokaisesta lisägrammasta munista muninnan alussa. Tarkemmin sanottuna ongelma on munivien kanojen valinnassa. Kasvattajien tavoitteena on kerätä pienimmät kanat niin, että ne vievät mahdollisimman vähän tilaa. Toisaalta samat tuottajat pyrkivät ota isot munat. Kyse on siis täysin sopimattomasta morfologiatyypistä, joka muodostaa loogisesti useita murtumia.

Aikaisempi tutkimus tukee näitä johtopäätöksiä. Julkaistu lehdessä Siipikarjatiede Vuonna 2020 tämä useissa Euroopan maissa tehty tutkimus johti siihen johtopäätökseen 88% viljellyistä kanoista rintalastan epämuodostuma geneettisten risteysten vuoksi. Lisäksi muniminen tapahtuu aikaisemmin ja aikaisemmin eläinten kehon aikana ei ole saanut kehitystään päätökseen. Lisäksi kalsiumin puute täydentää luetteloa murtumiin johtavista syistä. Itse asiassa mahdollisimman monien munien saaminen saa kanat käyttämään varantoja kalsiumia omista luistaan.

Kaupungeissa nisäkkäät kasvavat ja kasvavat

Merenpinnan nousua hillitsee lisääntynyt lumisade Etelämantereella?